2015. január 22., csütörtök

Ki volt Steve Biko?

Kiálts szabadságot!

You can blow out a candle
But you can't blow out a fire
Once the flames begin to catch
The wind will blow it higher"

 
- szólt Peter Gabriel - Biko c. száma, ami sokak számára ismerős lehet. De vajon tudjuk miről is szól ez a szám? Milyen gyertyát fújtak el, ami után feltámadt a tűz? Ki volt ez a Biko, akiről a szám a címét kapta? Ez a bejegyzés ennek hivatott utánajárni.



Stephen Bantu Biko 1946. december 18-án született Dél-Afrikában, Fokváros egy feketék számára elkülönített negyedében. Négyéves korában elveszítette apját, így három testvérével együtt a házvezetőnő édesanyja nevelte fel. A körülményekhez képest magas szintű oktatásba részesült, az anyanyelvén, a xhoszán kívül beszélte az angolt és az afrikaanst is. A Marianhill-i katolikus középiskola után, azon szerencsés fekete fiatalok közé tartozott, aki bekerült a felsőoktatásba, a University of Natalon kezdte meg 1966-ban orvosi tanulmányait. Már a középiskolában is akadtak problémái az apartheid-kritikus nézeteivel, ez az egyetemen sem volt másképp. Társ-alapítója volt a Dél-Afrikai Diákok Szervezetének, (SASO) valamint aktív tagja volt a Dél-Afrikai Diákok Nemzeti Uniójának is, amely szervezet a fekete diákok érdekképviseletének érdekében jött létre. 1972-ben, miután megválasztották a SASO elnökének, elbocsátották az egyetemről politikai nézetei miatt.

Mandela 1964-es bebörtönzése után egyértelműen a rendszerellenes megmozdulások élére állt. Szintén alapítója volt a Fekete Öntudat Mozgalmának és az ezen belül létrejött Black People's Convention pártnak. 1973-ra a rendszer túl veszélyesnek ítélte, ezért feketelistára tette, ami azt jelentette, hogy a nem tarthatott nyilvános beszédet, nem publikálhatott, valamint a szűk családján kívül nem tartózkodhatott egynél több személlyel egy szobában, és nem hagyhatta el King William's Town negyedét sem. Bikot ez sem érdekelte, továbbra is töretlenül szervezkedett az apartheid megreformálásáért, és egy többszínű Dél-Afrika megteremtéséért. Barátságot ápolt egy apartheid-kritikus fehér újságíróval, Donald Woods-szal, akivel kölcsönösen segítették egymást. Barátságukról szól az 1987-es Kiálts szabadságot c. Richard Attenborough film, Kevin Klein és Denzel Washington főszereplésével. Woods-al kölcsönösen nagy hatással voltak egymás nézeteire. Kulcsfigurája volt az 1976. június 16-án szervezett diáktüntetésnek Soweto-i diáklázadásnak, amikor iskolások vonultak utcára az afrikaans nyelv iskolai  bevezetése ellen. A tüntetésnek indult napon az indulatok elszabadultak, a diákok összecsaptak a rendőrökkel, ami átterjedt az egész országra. Az év végére több mint 700 halálos áldozatot regisztráltak a tüntetők soraiból, akik túlnyomórészt kisiskolások voltak.



Az események után még inkább szigorították Biko őrizetét. Ez sem akadályozta meg aktivizmusában. 1977. szeptember 11-én, egy Port Elizabeth-i úttorlasznál letartóztatta a rendőrség, mivel elhagyta King William's Town negyedét. Az 1967. évi 83. számú terroristaellenes törvényre hivatkozva bevitték a Port Elizabeth-i rendőrkapitányságra. Az ezt követő történések részletes leírásától eltekintenék, annyi bizonyos, hogy szeptember 12-én Pretoriától nem messze találtak rá meztelen, összevert holttestére. Testét ezután a kormány elrejtette a nyilvánosság elől, a hivatalos közleményük szerint a cellájában éhségsztrájkba kezdett, amibe később belehalt. Barátja, Donald Woods nyomozást indított, és sikerült fotókat készítenie a holttestről. Ezek publikálása után, egyértelművé vált a rendszer hazugsága halálának körülményeiről. Ennek köszönhetően, valamint a Soweto-i vérengzés következtében jóformán az egész világ elfordult Dél-Afrikától. A vezető nemzetek sorra bojkottálták a kereskedelmet az országgal. A helyzet tarthatatlanságára válaszul Pieter Botha államfő óvatos reformokba kezdett. A többi pedig, ahogy mondani szokás, történelem. A rendszer végül a folyamatos reformokkal együtt is 1994-ig húzta, hogy ezután átvegye az kormányzást az ország első fekete elnöke, Nelson Mandela. Azonban az apartheid "felpuhulása", és a "tűz fellángolása" nem kezdődhetett volna el Stephen Biko tragikus halála nélkül.


források:
http://www.sahistory.org.za/people/stephen-bantu-biko
http://www.biography.com/people/steve-biko-38884#related-video-gallery
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/65183/Steve-Biko
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/az_apartheid_del_afrikaban/


írta: Babinszki Péter

17 megjegyzés:

  1. Kellene nekünk is egy ilyen vezér!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kis (nép)szabadság ennek az országnak sem ártana már, de el kell, hogy keserítselek, ugyanis amíg ennyi tehetetlen birka van, addig hiába lenne itt akármilyen vezér...

      Törlés
    2. hát tegyünk érte,sztrájkoljuk vagy akármi de Tiltakozzunk ez ellen a "kormány" ellen!
      Csakis magunk miatt nem de bár?
      Hogyan kezdjük el, hogy segíthetek ennek a megvalósításásban?
      Pl. Én már 3éve külföldön dolgozok és hozom haza a "pénzt....nem sok tudom de jobb mint a semmi !
      Amiben tudok segítek csak írjok tájékoztassatok h hol segíthetek hogy jobbá tegyük az otthonunkat !

      Törlés
    3. Tulajdonképpen amíg pénzt hozol be "kintről" amit itt költesz el, ide forgatva be a kereskedelmi adórendszerbe, ezt a kormányt pénzeled...

      Törlés
    4. Melyikőtök jártatta a száját 10 éve? Mikor a rendőrök úgy tettek, mint ezzel az emberrel 40 éve, akinek a születésnapja kapcsán mocskolódtok?!
      Na az dumáljon, a többi meg... Pfejjj!

      Törlés
    5. Igazad van, a Te kommentedet tényleg szívesebben olvasgatom! Mellékesen megjegyzem, hogy majd Te sem, ha mások mondják! Csak remélni tudom, hogy érted...

      Törlés
  2. amíg látod a színeket, addig vak vagy

    VálaszTörlés
  3. .Aranyláz.
    Szép gondoloat :) sok-sok ilyen ember kellene a '"földre" Világba amiben élünk.
    Az a helyzet (1 senki vagyok, még) hogy amíg ilyen gonosz" társadalomban élünk addig nem fog változni semmi

    VálaszTörlés
  4. A film címe: Kiálts szabadságért

    VálaszTörlés
  5. Sokan vagyunk, akik itt élünk, dolgozunk, neveljük gyermekeinket a haza szeretetére, a politikusok, pedagógusok, stb.
    megbecsülésére

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek nem politikusok...
      Őket akár ki is hagyhatjátok a nevelési célból... :)

      Törlés
  6. Most sem szabad ország, se Dél-Afrika, se a többi.

    https://www.youtube.com/watch?v=nlPgFVQKruI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most aztán jól megmondtad.Te mindent tudó.

      Törlés
    2. Nem véletlenül én is ezt a részletet töltöttem fel egy kb 10 hónapja. Egyre több ember látja, miről is szól az egész. ;)

      Fogyasztó: Egyáltalán felfogtad, hogy miről szól az alábbi videó!? :D

      Törlés
  7. Most aztán megmutatták a feketék Dél-Afrikában, nagy lett a jólét. És a bűnözés -szinte teljesen megszűnt. Most, hogy a fehér " gazdák " nincsenek többé hatalmi pozícióban, eljött kánaán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nah igen. Az ország, ahol 67-ben hajtották végre a világon először a szívátültetést, ma aztán igazán dübörgő gazdasággal rendelkezik. :D Vicc az egész.

      Törlés