2015. szeptember 23., szerda

Országok - Szudán

Szudán

· hivatalos neve: Szudáni Köztársaság

· fővárosa: Kartúm

· területe: 1 886 086 km2

· népessége: 36 108 853 fő

· pénznem: a szudáni font


Általános információk

A fővárosban és annak vonzáskörzetében nagyjából 14 millió ember él. Hivatalos nyelvük az arab és az angol. A lakosság 70%-a a szudáni. Az ország lakosainak 97%-a a szunnita iszlám vallást követi.

A Szudáni Köztársaság 1956-os függetlenedése óta gyakorlatilag folyamatos polgárháborúk helyszíne. Az ország északi része a történelem során szoros kapcsolatot alakított ki Egyiptommal, erre utal a vallásuk is. Ezzel ellentétben a déli területeken döntő többségben keresztények élnek. 1955-ben konfliktus robbant ki észak és dél között a függetlenedés kérdése kapcsán: a déliek féltek, hogy észak a jövőben elnyomó politikát fog  folytatni velük szemben.
Az ország kapcsán röviden említést kell tennünk a Darfúr tartományban történtekről. A konfliktus 2003-ban robban ki a helyi fekete bőrű lakosság, a Szudáni Felszabadítási Mozgalom (SLM), illetve az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) és a kormány támogatását élvező, észak-arab törzsekből toborzott Janjaweed milíciák között. 2007-re az áldozatok száma közel járt az 500 ezerhez. A Janjaweed milicíák etnikai tisztogatásai miatt 2,5 millióan váltak menekültté. A konfliktus napjainkig sem sikerült rendezni.
2011. július 9-én Szudántól függetlenséget nyert Dél-Szudán, hivatalos nevén Dél-Szudáni Köztársaság.

Omdurman
Szudán legnagyobb városa. A Nílus nyugati partján fekszik, a fővárossal szemben. Omdurmant és Kartúmot együttesen az ország kulturális és ipari központjaként tartják számon. A várost Muhammad Ahmad al-Mahdi vallási vezető hozta létre 1884-ben. Az 1898-as omdurman-i csatában a britek győzelmet arattak al-Mahdi követői felett, újra Kartúmot téve meg fővárosnak.


Kartúm
Szudán fővárosa. A város az Ugandából érkező Fehér-Nílus és az Etiópiából érkező Kék-Nílus összefolyásánál épült. A várost 1821-ben alapították az egyiptomi hadsereg helyőrségeként, de a rabszolgakereskedelemnek köszönhetően hamar fontos kereskedelmi központként tartották számon. Nevezetességei között kiemelkedő a kartúmi nagy mecset, Faruq-Mecset és a As-Sahid- Mecset.

Port Sudan
Az ország legfőbb kikötője, a Vörös- tenger partján fekszik. Port Sudan-t a 20. század elején alapították Kartúmtól nagyjából 650 km-re. Innen indulnak az exportál nyersbőr, köles szezám és gyapot szállítmányok. A turisták körében is igen népszerű búvárkodó- és fürdőhely.


Források: Lonely Planet, World Fact Book, Navigátor Világatlasz
Írta: Telek Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése