2015. január 26., hétfő

Egyiptom

Országok - Egyiptom

Blogunk célja az ismeretterjesztés egész Afrikára kiterjedően. Ezért egy sorozatot indítunk, melyben Afrika országait mutatjuk be. Terveink szerint havonta egy bejegyzéssel jelentkezünk melyben mindig egy ország kerül ismertetésre. Az első országunk az Észak-afrikai Egyiptom.

·         hivatalos neve Egyiptomi Arab Köztársaság
·         Fővárosa Kairó
·         területe 1.00.450 km2
·         népessége közel 80 millió fő
·         pénznemük az egyiptomi font


      


Általános információk
A leghatalmasabb arab ország Észak –Afrikában és részben Délnyugat-Ázsiában, a Sínai – félszigeten helyezkedik el. Éghajlatára a forró, száraz nyarak és a mérsékelt, enyhe telek jellemzők. Népességét tekintve nem szembesül olyan problémákkal, mint a legtöbb elöregedő európai ország: a 15-64 évesek aránya nagyjából 60% körül mozog. Etnikai összetételét tekintve egyértelműen az egyiptomiak vannak többségen, ebbe bele tartoznak a beduinok és a berberek is. A fennmaradó nagyjából 1%-ban megtalálhatók a núbiaiak, örmények, görögök valamint különböző európai származású emberek is. A népesség nagyjából 90%-a a szunnita mohamedán vallást követi, a kopt keresztények aránya 9%, emellett fellelhetők egyéb keresztények is. Az arab az ország hivatalos nyelve, ezt kétféle dialektusban is beszélik. Mivel Egyiptom GDP-jének meghatározó része a turizmusból származik, bátran megszólalhatunk angolul és franciául is. A lakosság megközelítőleg 99%-a a Nílus mentén él, hiszen az ország nagy részét terméketlen sivatag borítja.
Az egyiptomi emberek rendkívül barátságosak az idegenekkel szemben. Tipikus köszöntési formulájuk As-salamu-alejkum (Béke Veled). Férfi és nő – ha rég nem látták egymást- esetleg arcon puszilhatják egymást, máskülönben a randevúzás társadalmi tabunak számít.

Kairó
Az afrikai kontinens legnagyobb városa.  Több mint 9 millió ember - agglomerációval együtt 17 millió- él  itt, ezzel messze az ország legnépesebb városa. Éppen úgy, mint a legtöbb metropolisz, Kairóban is óriási a légszennyezettség. Itt található az afrikai kontinens két metróvonala közül agy egyik. Éjszakai élete vibráló, azonban a szórakozóhelyek nagy többsége éjfélkor bezár. Az arab tavasz eseményei és a terrorizmus azonban érezhető hatással voltak a pezsgésre.
Kihagyhatatlan látnivalók a gízai piramisok, rögtön mellettük a Szfinx, valamint az Egyiptomi Múzeum.


a gízai piramisok

Luxor
Más néven az ókori Théba. Az egész város egy open air múzeumnak tekinthető, elég csak egy nagy sétát tennünk a karnaki templom monumentális oszlopai között. A várostól egy rövid autóútra található a Királyok völgye. Ezen a helyen találták meg –többek között- Tutanhamon és II. Ramszesz fáró sírjait is. A városra a forró, sivatagi klíma jellemző,ennek megfelelően nyaranta a piramisok belsejében nem ritka a +50 Celsius fok sem.

Sharm el-Sheikh
A város a Sínai-félszigeten, a Vörös-tenger partján fekszik. Az elmúlt ötven évben hol izraeli, hol egyiptomi kézen volt. 1982-től – mikor Egyiptom végleg visszafoglalta- kezdték meg az akkor még csak kis beduin halászfalu fejlesztését. Sorra nyíltak a színvonalas szállodás, ma az itt élő egyiptomiak többségének a turizmusból származó bevétel biztosítja a megélhetést. Sharm el-Sheikh az elmúlt évek robbantásos merényletei ellenére továbbra is biztonságosnak mondható.

Hurghada
Hurghada egy üdülőparadicsom a Vörös-tenger partján. A város méltán híres gyönyörű korallzátonyairól, változatos tengeri élővilágáról.
Fontos azonban megemlíteni, ha az igazi Egyiptomot szeretnénk látni, be kell merészkednünk a belvárosba, Daharba.  Nagyjából 30-40 évvel ezelőtt ebből a kis halászfaluból nőtt ki a város. A turistáknak létrehozott szállodakomplexumok szinte egymásba nőnek a Village Roadon, illetve a Safaga Road közelében. Hurghada új városrésze, a Sakkala a fiatalok számára lehet vonzó szórakozóhelyeivel, bazárjaival. 

Hurghada



írta: Telek Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése