2015. január 30., péntek

A zulu esküvő

Népszokások - a zulu esküvő

A zulu törzs Dél-Afrika keleti részén található. Sok érdekes hagyományuk, szokásuk figyelhető meg, amelyeket 10-11 milliós közösségük a mai napig megtart. Az egyik leghíresebb ilyen szokás az esküvőjük, amit sajátságos módon ünnepelnek meg.

 
 

Az előkészületek

Egy zulu pár egybekelését megelőzi a ‘lobola’. Ennek a folyamatnak a során a menyasszony és vőlegény szülei megegyeznek, hogy a férfi családja mennyit ‘fizet’ a menyasszonyért. Ez általában marhákkal történik, általában 30-40-et fizet a vőlegény családja.

Miután megállapodtak a lobola összegében és a két család időpontot is egyezetetett, a menyasszony családja ajándékokat vesz a leendő anyósának és apósának. A leggyakoribb ilyen ajándékok egy hagyományos zulu gyékényszőnyeg, takarók, seprűk, agyagedények. A vőlegény családja vesz egy tehenet, amelyeket az esküvő napján fognak levágni a fiatal pár tiszteletére.
 

Az esküvő napján

Korán reggel az ara meztelenül megfürdik egy folyóban, a lelki megtisztulását jelképezve. Ezek után besurran a vőlegény házába - nem szabad, hogy észrevegyék! Később a vőlegény családja megmutatja neki, hogy melyik szobába mehet öltözni, és dél körül kezdetét veszi a ceremónia.

A tömeg először templomba megy - ez a kereszténység befolyásának tudható be. Itt megesküdnek, a menyasszonyon fehér ruha van. Ezek után következik a ‘hagyományos’ esküvő, amely a vőlegény szüleinek házánál van megtartva. Ők biztosítanak a sokaságnak italt és ételt. Ekkorra a menyasszony átöltözik tradicionális ruhákba, és a násznép is hagyományos ruhákat ölt fel.
A táncos mulatság során a vőlegény és menyasszony vendégei két oldalon állva egymással szemben versengve táncolnak, habár manapság gyakran önfeledten táncolnak mind a két család tagjai. Ennek a zenével kísért táncnak akkor lesz vége, amikor a vőlegény családja levág egy tehenet, azt jelképezve, hogy befogadták a menyasszonyt a családba, aki cserébe ekkor átadja a szőnyegekből és takarókból álló “hozományt”. Ezt a folyamatot nevezik ukwaba-nak.

Manapság gyakran meg lehet tekinteni, sőt, be lehet csatlakozni a táncokba külföldieknek is. A zulu törzsek szívesen látnak másokat is esküvőiken, és így óriási tömeg figyeli meg az ifjú párok egybekelését.
 

írta: Für Viola

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése