2015. április 7., kedd

Országok: Líbia

Észak-Afrika - Líbia
     
  •     Hivatalos neve Líbia Állam
  •          Fővárosa Tripoli
  •          Területe 1 775 500 km2
  •          Népessége nagyjából 6 253 00 fő
  •          Pénznemük a líbiai dinár


Általános információk
Líbia területének túlnyomó része a Szaharában fekszik, éppen ezért a népesség 92%-a a Földközi-tenger partjához közel eső településekre koncentrálódik. A lakosságot szinte kizárólag arabok alkotják, akik szunnita muszlim vallást követnek. Elenyésző a római katolikusok és a kopt keresztények száma.
A háromezer éves Líbiát az I. világháború előtt Olaszország gyarmatosította, majd a II. világháborút követően francia és brit gyámság alá került. Az ország 1951-ben vált függetlenné. Nem sokkal később megkezdődött a jelentős kőolaj-készletek kitermelése. Az ebből származó bevételek az országot hamar Afrika leggazdagabbjai közé emelték. Az exportbevételek meglehetősen nagy részét továbbra is a szénhidrogénipar adja.
Az arab tavasz kitörése, valamint az országot 42 évig vezető Moammer Kadhafi uralmának megszűnte óta politikai harcok dúlnak.  A 2014-ben megtartott választások végül két kormány létrejöttét eredményezték. Tovább rontja a helyzetet az Iszlám Állam (ISIS) megjelenése a térségben.

Tripoli
Az ország fővárosa a muszlim hódoltságig Oea néven volt ismert. A libanoni Tripolitól megkülönböztetve gyakran Nyugat-Tripolinak nevezik. Nagyjából másfél millióan lakják. A 40%-os arab népesség mellett főleg egyiptomi vendégmunkások dolgoznak a városban jobb megélhetés reményében.
A turisták egyik legkedveltebb célpontja az óváros (medina) körül elterülő palotakomplexum, a Assaraya al-Hamra (Vörös Palota). A 13 ezer négyzetméteren elterülő erődön valamennyi hajdani megszálló nép- törökök, spanyolok, máltai lovagok, olaszok- nyomot hagyott. A medina falain belül találhatóak a mecsetek- leghíresebb a Gurgi és a Karamanli-, valamint a vendégfogadók (khan) is.
Az 1900-as évek elején épült déli és keleti városrészekben sétálva olaszos stílusban épült árkádos házakkal, üzletsorokkal találkozhatunk. A környék egy rendezett itáliai kisváros hangulatát idézi. A modern nyugati rész az 1970-es évektől rohamos fejlődésnek indult. Számos toronyházat húztak fel, széles sugárutakat építettek ki, villa-és lakónegyedeket hoztak létre.

Bengázi
A Földközi-tenger partján fekvő város Líbia egyik legnagyobb gazdasági, kereskedelmi és kulturális központja. Az épületek többségét megsemmisítették a II. világháború bombái, a helyreállítási munkálatokra pedig csak az olajkitermelés megkezdése után adódott lehetőség és anyagi forrás. Ennek következtében az épületek többsége modern, valamint kortárs stílusban épült újjá.

A város központja az al-Jreed bazár, ahol a háztartási tárgyaktól kezdve a ruházati cikkekig bármit beszerezhetünk. Számos kiépített strand és szórakoztató központ található Bengáziban, melyek közül kiemelkedik a Garian turista központ.


Leptis Magna
A várost a főníciaiak alapították Kr.e. 8. században, majd a Kr.u. 6. században- Tripoli felemelkedésének és a folyamatos vandál és arab betöréseknek köszönhetően- elnéptelenedett. Az ókori romváros látnivalói közé tartozik Septimus Severus diadalíve, a régi és az új fórum, valamint a színház. 1982-ben az UNESCO a Világörökség részéve nyilvánította.


írta: Telek Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése