2015. március 6., péntek

Országok: Algéria



Észak-Afrika - Algéria

·         hivatalos neve Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság

·         Fővárosa Algír

·         területe 2 381 741 km2

·         népessége közel 40 millió fő

·         pénznemük az algériai dinár



Általános információk
Algéria területének közel négyötöde a Szaharában fekszik. Ebből kifolyólag a népesség 90%- a tengerparthoz közeli északi területekre koncentrálódik.  Lakosságának 19%-át az őslakos berberek teszik ki, a fennmaradó részt az arabok alkotják. Hivatalos nyelvük az arab, de a gyarmati időkből kifolyólag sokan beszélik a franciát és a berbert is. Az ország lakosságának 99%-a szunnita muszlim vallású és nagy része fiatalokból áll: kb. 45% a 15 éven aluliak aránya.
Kiváló stratégiai helyzete miatt számos népcsoport igyekezett meghódítani. A terület – a teljesség igénye nélkül- föníciai, római, török és francia uralom alatt is állt. Kisebb-nagyobb mértékben a hódítók mind nyomot hagytak az ország kultúráján, leginkább az építészetén.  
A természet szerelmeseinek is számtalan csodát tartogat ez a vidék. A Világörökség részévé nyilvánított Tassili n’Ajjer hegyvonulata, valamint Algéria nemzeti parkjai mind népszerű célpontnak számítanak a turisták körében. Külön kiemelendő az ország sokszínű madárvilága.

Algír
A közel 3 millió lakosú település a Földközi- tenger partján fekszik. Nemcsak az ország fővárosa, hanem egyben a legfontosabb kikötője is. Az utcákon sétálva ízelítőt kaphatunk Algéria sokszínű kultúrájából, történelméből. A számtalan múzeum mellett a turisták kedvelt célpontja Algír casbah negyede. A fallal körülvett fellegvár szűk utcácskáit járva megcsodálhatjuk a hódoltsági korokból származó építészeti alkotásokat, például a  mecseteket vagy a török uralom időszakában épült palotákat. Ez a mesés környezet a filmrendezőket is megihlette: a városrész számos, főleg történelmi témájú filmnek szolgált hátteréül.


Skikda
Skikda városát francia gyarmatosítók alapították egy ókori föníciai település romjain. Az országban dúló függetlenségi háború rendkívül megviselte a várost, de a lakosság kitartásának és erőfeszítésének köszönhetően sikerült életre kelteni. Skikda belvárosát járva lélegzetelállító építészeti remekművekkel találkozhatunk. A városháza épülete, valamint a pályaudvar a híres francia építész, Le Corbusier munkáját dicséri.
A település élénk kereskedelmének köszönhetően Észak-Afrika egyik leggazdagabbjának tekinthető. Az 1970-es évektől kezdetét vette az olajipar kiépülése, melyből szintén komoly bevételekre tett szert a város.
Skikdában számtalan világszínvonalú szálloda található, ahol a megfáradt, kikapcsolódásra vágyó turisták a külvilágot kizárva pihenhetnek.


Oran
A település története egészen Kr.e. 937-re nyúlik vissza. Andalúz mór kereskedők alapították, kihasználva előnyös fekvését, Európához való közelségét.  Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően évezredek óta virágzik város tengeri kereskedelme. Oran egyben az ország ipari, oktatási és kulturális központja is.
Algéria második legnagyobb települése elsősorban a rai zene egyik szülővárosaként ismert. A stílus az arab népzene és a nyugati pop, jazz, esetleg reggae keveréke. A legismertebb rai zenész, Cheb Khald szintén algériai származású.


források:
CIA Fact Book, Navigátor Világatlasz- Afrika, www.algeria.com

írta: Telek Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése